Testkoop.nl helpt haar leden en lezers ook met reparaties want niks goedkoper, leuker en beter voor het milieu dan spullen een tweede leven te geven. Op deze pagina vind je een aantal tips, links en ideeën om geld te besparen door je kapotte spullen eerst te repareren voordat je het weggooit of onnodig vervangt. Nederlanders gooien jaarlijks afscheid miljoenen spullen weg. Terwijl repareren in veel situatie nog best mogelijk is. Dat is niet alleen goed voor jou portemonnee maar ook nog eens voor het milieu omdat er zo minder energie en grondstoffen nodig zijn. Hier wat je allemaal kunt doen om je spullen een tweede leven te geven.
1. Voorkomen en beschermen
Allereerst willen wij natuurlijk voorkomen dat onze spullen kapot gaan. We zijn er voorzichtig mee en beschermen onze waardevolle spullen goed. Koop voor je telefoon, tablet of computer bijvoorbeeld altijd een goede hoes. Het houdt deze apparaten stofvrij en als je het per ongeluk laat vallen voorkomt de hoes in veel gevallen dat het toestel kapot gaat. Het is ook goed om andere spullen stofvrij te houden zoals bijvoorbeeld de motor van een haarföhn, boormachine, etc. Deze motoren branden minder snel door als je de achterkant regelmatig stofvrij maakt.
2. Repareren of vervangen?
Check voordat je gaat repareren eerst of het apparaat echt kapot is. Soms zit er gewoon een snoertje los, een knopje vast of is de batterij op. Raadpleeg gebruiksaanwijzing voor bijvoorbeeld foutmeldingen. Vaak zit in de gebruiksaanwijzing een soort Vraag en Antwoord sectie (FAQ) met daarin antwoorden op de meest voorkomende vragen. Je kunt van de geteste producten op onze website veelal ook de gebruikershandleiding op onze website terugvinden. Repareren is niet alleen leuk maar meestal ook beter voor het milieu. Simpelweg omdat nieuw apparaten energie en grondstoffen kost. Let wel op, soms is het wel beter voor je portemonnee om sommige energieslurpers, zoals oude wasdrogers en koelkasten te vervangen. Vooral nu met de hoge energieprijzen. Bekijk welke apparaten je beter kunt vervangen door een zuinige nieuwe dan repareren.
3. Garantie van de verkoper
Zorg voordat je echt zelf gaat repareren of de verkoper of fabrikant nog garantie geeft. Op alle producten zit garantie. Op testkoop.nl vind je bij elk getest product ook de garantieperiode en hoe je de leverancier hierover kunt benaderen. Het grote voordeel is dat als de fabrikant het repareert zij veelal met originele onderdelen werkt. Wat veel mensen niet weten is dat ook als de garantie verlopen is, de verkoper wettelijk verplicht is om je apparaat te repareren of vervangen als het stuk gaat bij normaal gebruik, binnen een redelijke levensverwachting. Lees hier meer over de garantietermijnen.
4. Geen garantie? Probeer het zelf!
Niets is leukers om oude meubelen bijvoorbeeld te restaureren. Leer en hout bijvoorbeeld kan vaak gemakkelijk gerepareerd worden en als het lukt om iets te repareren of weer als nieuw uit te laten zien dan geeft dat zeker voldoening. Ons YouTube kanaal barst van de handige instructievideo’s en op iFixit en Jafix vind je veel reparatiehandleidingen met foto’s voor allerlei apparaten. Heb je een los onderdeel nodig dan kan je bijna alles wel vinden op Ebay. Let wel op waar de verzender zit want soms kan de levertijd en -kosten flink oplopen. Is de garantie nog actief, realiseer je dan dat als je zelf gaat repareren en/of een niet niet-erkende monteur inschakelt je de garantie veelal verliest?
5. Lukt het niet zelf? Schakel hulp in!
Lukt het niet zelf vraag dan een goede vriend of buurvrouw een handje te helpen of ga naar een Repair Café in de buurt. Hier staan vrijwilligers klaar om samen met jou spullen te repareren. Bij de Repair Cafés worden vooral kleine electrische apparaten zoals koffieapparaten, stofzuigers, lampen, waterkokers en naaimachines gerepareerd. Kies bij reparatie van smartphones en ICT bij voorkeur voor een erkend reparatiebedrijf, dat werkt met originele onderdelen. Zo’n bedrijf vind je op de website van Techniek Nederland. Wil je snel een professionele monteur inschakelen voor reparatie van witgoed apparaten? Via Monteuropafstand.nl vind je monteurs die zonder voorrijkosten een oplossing bieden. De monteur kijkt via je smartphone mee naar het probleem en soms is een reparatie aan huis dan overbodig.
6. Mislukt? Recycle de materialen
Kan of wil je niet repareren weet dan dat grote winkels inleverbakken hebben voor kapotte materialen en dat elke gemeente ook wel een of meerdere milieucentra heeft waar je de spullen vaak 6 dagen in de week kunt afgeven. Heb je geen vervoer, geen zorgen want op afspraak komen deze milieucentra de spullen vaak ook ophalen. Zo kunnen veel materialen weer tot grondstof gerecycled worden. Grote machines mag je meegeven aan de leverancier van je nieuwe apparaat.